Winterhardheid
Hoeveel graden vorst vijgenbomen precies kunnen verdragen is moeilijk te zeggen.
Het is afhankelijk van een aantal omstandigheden. Indien deze omstandigheden optimaal zijn ondervinden de vijgen, bij een nachtvorst, tot -23 graden Celcius, geen enkel probleem. Onder de optimale omstandigheden hoort een windbeschutte plaats, tegen een muur, goed gedraineerde grond en schrale groeiomstandigheden.
Bij schrale groeiomstandigheden ontstaat een gedrongen, compacte plant met een bescheiden groei en goed verhoute takken.
Vijgen hebben niet echt een warme zomer nodig, maar wel een zachte winter.

Vruchtvorming van een vijgenboom
De eerste vruchtvorming van de vijg wordt al voor de winter op gang gezet. Ze zijn te zien als kleine knopjes bovenin de toppen van de planten. Deze vijgjes kunnen helaas bij temperaturen onder de -7 graden al bevriezen. Echter kan de overlevingskans van de ‘minivijgjes’ worden verhoogd door ze te beschermen tegen de kou. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door er sokken overheen te trekken (het moet ademend materiaal zijn) of door ze bij strenge vorst tijdelijk binnen te halen in een niet verwarmde garage, schuur of kas.
De eerste vijgen zullen dan pas in de nazomer (normaliter de tweede oogst) te ontdekken zijn.

Vijgenbomen in een pot
Vijgen groeien graag en makkelijk in een pot. De planten stellen geen hoge voedingseisen en zijn daarom ook met een beperkte hoeveelheid grond tevreden. Als boom wordt de vijg gedwongen om in die beperkte ruimte toch zijn typische groeiwijze te ontwikkelen.De koudste periode van het jaar (eind november tot begin maart) kunnen de planten het beste in een beschutte omgeving doorbrengen. Bijvoorbeeld in een berging of garage. Licht hebben ze dan niet nodig, omdat ze geen bladeren hebben. Ze moeten wel af en toe worden bevochtigd om uitdroging te voorkomen.
Na deze periode kunnen ze worden ‘geactiveerd’ door ze volop licht en water te geven. Pas wel op voor late nachtvorst. Buiten kunnen vijgen in pot het milde Nederlandse klimaat over het algemeen goed overleven.
Vijgenbomen staan prachtig op het terras of balkon en creëren, net als olijfbomen, een mediterrane sfeer. Alle potten zijn voor de vijg bruikbaar. Om een mooie gedrongen plant te krijgen is het beste de vijg jaarlijks om te potten in een iets ruimere pot en niet gelijk in een hele grote pot. Normale potgrond voldoet prima voor de vijg. Beter is het wanneer de grond wordt aangevuld met extra grof zand voor de drainage en een fractie klei om vocht en voeding beter vast te kunnen houden. De olijfsubstraat van de Bergerie voldoet hieraan.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.

BEKIJK ONZE VOEDINGSPRODUCTEN VOOR VIJGENBOMEN

Vijgenbomen in de volle grond
De makkelijkste oplossing is natuurlijk de vijgenboom te plaatsen in de volle grond. Het zijn gezonde en sterk groeiende bomen die amper problemen met zich mee brengen. De Nederlandse bodem, indien de grondwaterstand niet te hoog staat, voldoet prima. Bovendien is het makkelijker omdat de vijgen veel minder beregening vragen dan wanneer ze in een pot staan. Wat stenen voor de drainage en een beetje kalk in de grond bevordert de groei van de vijg.
Vijgenbomen zullen in de volle grond heel snel gaan groeien met als gevolg dat ze dunne lange uitlopers krijgen die in de winter zullen bevriezen, indien ze buiten staan. Dit is te voorkomen door de vijgen in een schrale grond te planten en weinig ruimte hebben om veel wortels te schieten. Dat kan bijvoorbeeld door of ze naast een muur te plaatsen, of in een ingegraven kuip te zetten, of op een bedje van stenen in de grond te plaatsen. Het is van belang deze bomen te snoeien hierdoor krijgt u een mooie boom.

Snoeien van een vijgenboom
Net als bij alle andere vruchtbomen zijn er drie vormen van snoeien: plantsnoei, vormsnoei en vruchtsnoei. Daarnaast is er ook nog de wortelsnoei.
De eerste twee vormen zijn om een model in de plant te krijgen. Dit is niet van toepassing bij de bomen van de Bergerie, omdat wij hier al voor gezorgd hebben. De Vijgenbomen zijn verkrijgbaar in lage modellen, die eruit zien als grondbedekkers. Deze vijgen zijn leuk in een pot voor op tafel. Verder zijn er ook vijgen op stam verkrijgbaar.
Bij de vruchtsnoei van een vijgenboom moet worden gedacht aan het jaarlijks intoppen of halveren van de té sterk groeiende, lange en onvruchtbare scheuten. Oude, onvruchtbare takken kunnen volledig worden verwijderd. Uiteraard moeten de jonge, goed uitgerijpte toppen met de jonge vruchten bespaard blijven. Dit is tenslotte de oogst van het volgende seizoen.
Wanneer een vijgenboom te hard groeit, kan de groei in toom worden gehouden door jaarlijks op een halve tot één meter vanaf de stam de wortels met een spade rondom af te steken.
Alle snoeiwerkzaamheden worden tijdens de rustperiode, van november tot februari, uitgevoerd. Tijdens de zomermaanden kan de vorm wat gecorrigeerd worden of de wortels worden afgestoken voor een eventuele groeirem.

De vruchten van een vijgenboom
De perfecte rijpe vijgen zijn precies één dag houdbaar met hun smeltende, zachte inhoud in rood of goud, met daaromheen een dunne, gekleurde en kwetsbare schil.
Ze zijn het lekkerst rechtstreeks van de struik en kunnen dan met schil en al gegeten worden. Ze zijn ook te drogen of in verschillende recepten te gebruiken.

BEKIJK ONZE VOEDINGSPRODUCTEN VOOR VIJGENBOMEN