?Wat kost een olijfboom van anderhalve meter hoog?
Dat is geheel afhankelijk van de leeftijd. De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is.
?Wanneer mag ik een olijfboom snoeien?
Een olijfboom mag het gehele groeiseizoen worden gesnoeid. Wat u niet mooi vindt knipt u er gewoon af. Bijvoorbeeld enkele lange uitlopers. Het beste is om het wortelloot en takken aan de onderkant van de stam in ieder geval weg te knippen. De beste tijd van snoeien is vlak na de winter, als de vorst voorbij is (maart/april). Het eventuele ingevroren hout haalt u er dan gelijk mee af en de boom kan mooi voller worden.
?Mijn olijfboom heeft gele blaadjes. Wat moet ik doen?
Gele blaadjes met (donkere) vlekken duidt meestal op een teveel aan water. De grond moet goed waterdoorlatend zijn. Geel blad dat krult, verschrompelde vruchten of geel/groen blad dat afvalt duidt meestal op droogte. De boom vraagt regelmatig water omdat het een compacte kluit is. Vooral in zonnige perioden moet er regelmatig worden beregend. Het water moet goed weg kunnen, daarvoor gebruiken wij speciale olijfsubstraat als grond. Een olijfboom mag niet met zijn voeten in het water staan. Let erop dat er van een regenbui vaak maar heel weinig water in de pot zelf valt.
?Moet mijn olijfboom ’s winters naar binnen?
Nee, u hoeft uw olijfboom niet naar binnen te halen. De olijfbomen van de Bergerie zijn winterhard. Hoe groter de boom, hoe beter ze tegen de vorst kunnen. De grotere bomen, met een stamomtrek vanaf 20 cm, kunnen tot -12˚C verdragen voor een korte periode. Is er een lange periode vorst voorspeld dan kan de hele boom worden beschermd met een beschermhoes, eventueel gecombineerd met een verwarmingslint. De kleinere olijfboompjes kunnen bij een koude nacht (< -8˚C) beschermd worden weg gezet, bijvoorbeeld onder een afdak, tegen de muur en uit de wind. Maar het mag uiteraard wel. Het veiligste is het om een olijfboom in een kas of een niet verwarmde schuur met een raam te laten overwinteren. Zorg er dan wel voor dat de kluit niet uitdroogt. Indien u een olijfboom in huis haalt, gaat deze acclimatiseren en zijn blad verliezen. Om risico's zoveel mogelijk weg te nemen raden wij dus aan om uw olijfbomen te beschermen in de winter.
?Mag een olijfboom in de volle grond?
Ja, een olijfboom kan in de volle grond. Hiervoor is echter wel een goede bemesting en Flower Saver Plus nodig. Mest en speciale grond is bij de Bergerie verkrijgbaar of via de webshop van de Bergerie. Overigens gedijt de olijfboom het beste in een pot, omdat de grond dan beter beheersbaar is. De kluit wordt dan niet vermengd met andere grond en je kunt de waterhuishouding beter regelen.
?Kan een olijfboom op het noorden of oosten staan?
Een olijfboom kan op het noorden en oosten staan, maar moet bij matige vorst beschermd worden tegen de noordoostenwind. De olijfboom is een grote zonaanbidder. Hoe meer zon, hoe beter. Een tekort aan zon is vooral zichtbaar aan de kwaliteit van de vrucht. Maar voor de olijfboom als zodanig is belangrijk dat er voldoende licht is en dat kan ook aan de noord- en oostzijde!
?Wordt de boom thuisgebracht?
De Bergerie kan voor het transport zorgen van zowel de kleine als ook de grote bomen. De kleinere kunnen makkelijk in een personenauto worden vervoerd. Wij hebben afspraken met een transporteur die de boom tot op de plaats van bestemming brengt. De transportkosten worden bepaald door de afstand en de hoogte van de boom.
?Helpen jullie mee met het plaatsen van de boom?
Wij kunnen voor plaatsing zorgen. Hiervoor werken wij samen met hoveniers. Dit wordt dan tevens gecombineerd met het transport.
?Is er ook garantie op een olijfboom?
Olijfbomen zijn een natuurproduct. Het gedijen daarvan is mede afhankelijk van de verzorging en klimatologische omstandigheden. Daarom kan geen garantie worden gegeven.
?Mijn olijfboom is kaal na afgelopen winter, is ie dood?
Een olijfboom kan goed tegen een nachtje strenge vorst, echter hij kan een klap krijgen indien het een langdurige vorstperiode betreft. De ene boom komt er zonder problemen doorheen, de ander zal al zijn blad laten vallen. Maar dood is de olijfboom niet snel. Vooral de grotere en degene die zijn ingepakt komen er goed doorheen. Als de boom al het blad verloren heeft moet er in het voorjaar gekeken worden waar het levende deel nog zit in de takjes. Vaak zijn alleen de topjes bevroren. Alleen deze dienen dan afgeknipt te worden. Ga met uw nagel over de bast, dan kunt u makkelijk zien of de tak nog versgroen van binnen is. Het vochtigheidsgehalte goed in de gaten houden en de olijfboom goed bemesten. Dan nog een periode zon en de olijfboom zal weer nieuw blad vormen. Het is een trage groeier en hij zal er ongeveer twee maanden over doen om zich te herstellen van de winter.
?Zijn er ook olijfbomen voor binnen?
De ervaring leert dat het best moeilijk is een olijfboom binnen in goede conditie te houden. Vaak zie je dat bij het invallen van de herfst het blad begint af te vallen vanwege de droge en warme lucht. De olijfboom is namelijk gevoelig voor temperatuur, luchtvochtigheid, licht en ventilatie. Staat de olijfboom in de tocht dan is de kans op luis aanwezig. Omdat de olijfboom een geliefde boom is vanwege de symboliek en karakteristiek en om die reden graag in binnenruimten wordt geplaatst heeft De Bergerie een boom ontwikkeld die binnen optimaal kan gedijen. Dat is de Dentro Olivo. Een olijfboom op basis van de originele karakteristieke stam, doch geïmplanteerd met zijden takken (kunststof takken met zijden blad). De Dentro Olivo is nauwelijks van echt te onderscheiden, vraagt geen enkele vorm van onderhoud en is uiterst duurzaam. De Dentro Olivo wordt gebruikt voor woonkamers, kantoorruimten, showrooms, zorginstellingen, strandtenten en andere horeca. Ook exporteren wij de Dentro Olivo (niet alleen Duitsland en België, maar ook Dubai). Daarvoor voldoen onze bomen aan de meest strenge eisen van het Produktschap Tuinbouw (conserveren).
?Is de Dentro Olivo ook geschikt voor buiten?
Al ruim 5 jaar hebben wij op verschillende plaatsen de Dentro Olivo voor buiten geleverd. Zowel in Nederland als in België hebben we oude(re) olijfbomen die schade hebben opgelopen opgeknapt en weer in volle glorie hersteld.
?Moet een olijfboom worden bemest?
Wij bemesten de olijfboom éénmaal per jaar. Daarvoor beschikken wij over speciaal vervaardigde mesttabletten. De tabletten zorgen voor een gelijkmatige en optimale bemesting. Zij moeten bij voorkeur in het vroege voorjaar toegediend worden door ze naast de stam in de grond te drukken. Deze tabletten zijn te koop in onze webwinkel.
?Zijn er nog andere mogelijkheden voor bodemverbetering?
Bij de plaatsing van een olijfboom in pot of volle grond gebruiken wij altijd Flower Saver Plus (dit is te koop in onze webwinkel). Dit middel bevat Myccorhiza-sporen ter versterking van het wortelgestel en dient als een startmeststof. Het resultaat hiervan is een sterkere boom/plant, betere groei en langere bloeitijd. Flower Saver Plus wordt eenmalig toegepast. Later in het voorjaar kan het weer gestimuleerd worden met Biovin. Biovin hebben wij als standaard toegevoegd aan het mestpakket.