Al enkele jaren is de olijfboom bijzonder in trek.

Olijfbomen sieren op steeds meer plaatsen terrassen, patio’s en balkons. De olijfboom is gewild vanwege zijn karakteristieke vorm, zijn mooie kleur blad, zijn duurzaamheid en het feit dat hij ’s winters zijn blad behoudt. De olijf staat bovendien symbool voor vrede, liefde en trouw. Het milde Nederlandse klimaat is geschikt voor de olijfbomen die wij verkopen.

Een goede bodem


De olijfboom stelt maar enkele eisen aan zijn omgeving. Vooral de grondstructuur is belangrijk. De olijf staat in de landen van herkomst in een kleihoudende en zanderige grond. De Bergerie gebruikt voor de plaatsing speciale olijfsubstraat die in tijden van droogte water buffert en het overtollige water afvoert. Bij plaatsing in de volle grond adviseren wij rond de kluit extra olijfsubstraat aan te brengen en daarin een Myccorhiza (bodemverbeteraar) te mengen. Myccorhiza heeft als functie het stimuleren van het wortelgestel van de olijf waardoor de olijf een hogere kans heeft om goed “aan te slaan”. Ook bij plaatsing van een olijfboom in pot – en dat heeft onze voorkeur – adviseren wij de pot te vullen met olijfsubstraat en daarin Myccorhiza te mengen.

Onderhoud


Eenmaal per jaar en bij voorkeur in het vroege voorjaar (februari – mei) bemesten wij onze olijfbomen en onze andere mediterrane bomen en planten. Daarvoor hebben wij speciale mesttabletten die organische meststoffen bevatten. Deze tabletten zorgen voor een gelijkmatige en optimale bemesting. De tabletten worden rond de stam in de grond gedrukt en lossen in ca. 5 maanden tijdens het groeiseizoen volledig op. In de winter beschermen wij onze mediterrane bomen met speciale beschermingshoezen, die door middel van een rits en spanbandjes eenvoudig zijn aan te brengen. Het zijn ademende hoezen die de extreme kou (oostenwind) tegenhouden. De combinatie van hoezen en verwarmingslint vormt de meest optimale bescherming.

Dat is geheel afhankelijk van de leeftijd. De leeftijd is te bepalen aan de hand van de omtrek van de stam. Gemiddeld groeit de stam 1 cm per jaar. Dat betekent dat een olijfboom met een stamomtrek van 50 cm ca. 50 jaar oud is. De prijs van de olijfboom hangt af van de combinatie hoogte en omtrek.

Een olijfboom mag het gehele groeiseizoen gesnoeid worden. Wat u niet mooi vindt knipt u er gewoon af. Bijvoorbeeld enkele hele lange uitlopers. Het beste is om het wortelloot en takken aan de onderkant van de stam in ieder geval weg te knippen. De beste tijd van snoeien is vlak na de winter, als de vorst voorbij is (maart/april). Het eventuele ingevroren hout haalt u er dan gelijk mee af en de boom kan mooi voller worden.

Gele blaadjes met (donkere) vlekken duidt meestal op een teveel aan water. De grond moet goed waterdoorlatend zijn. Geel blad dat krult, verschrompelde vruchten of geel/groen blad dat afvalt duidt meestal op droogte. De boom vraagt regelmatig water omdat het een compacte kluit is. Vooral in zonnige perioden moet er regelmatig beregend worden. Maar het water moet goed weg kunnen. Daarvoor gebruiken wij speciale olijfsubstraat als grond. Een olijfboom mag niet met zijn voeten in het water staan. Let erop dat er van een regenbui vaak maar heel weinig water in de pot zelf valt.

Nee, u hoeft uw olijfboom niet naar binnen te halen. De olijfbomen van de Bergerie zijn redelijk winterhard. Hoe groter de boom, hoe beter ze tegen de vorst kunnen. De grotere bomen, met een stamomtrek vanaf 20 cm, kunnen -12˚C verdragen voor een korte periode. Is dit een lange periode achtereen dan kan de hele boom beschermd worden met een beschermhoes, eventueel gecombineerd met een verwarmingslint.

Ja, een olijfboom kan in de volle grond. Hiervoor is echter wel een goede bemesting en Flowersaver nodig. Mest en speciale grond is bij de Bergerie verkrijgbaar of via de webshop.

Een olijfboom kan op het noorden en oosten staan, maar moet bij matige vorst beschermd worden tegen de noordoostenwind. De olijfboom is een grote zonaanbidder. Hoe meer zon, hoe beter. Een tekort aan zon is vooral zichtbaar aan de kwaliteit van de vrucht. Maar voor de olijfboom als zodanig is belangrijk dat er voldoende licht is en dat kan ook aan de noord- en oostzijde!

Ja, de Bergerie kan voor het transport zorgen van de grotere olijfbomen. De kleinere kunnen vaak in een personenauto worden vervoerd. Wij bezorgen door vrijwel heel Nederland en zelfs Europa. Daarvoor hebben wij afspraken met een transporteur. De transportkosten worden bepaald door de grootte en de afstand van de boom.

Wij kunnen voor plaatsing zorgen. Hiervoor werken wij samen met hoveniers. Dit wordt dan tevens gecombineerd met het transport.

Olijfbomen zijn een natuurproduct. Het gedijen daarvan is mede afhankelijk van de verzorging en klimatologische omstandigheden. Daarom kan geen garantie worden gegeven.

Een olijfboom kan goed tegen een nachtje strenge vorst, echter hij kan een klap krijgen indien het een langdurige vorstperiode betreft. De ene boom komt er zonder problemen doorheen, de ander zal al zijn blad laten vallen. Maar dood is de olijfboom niet snel. Vooral de grotere en degene die zijn ingepakt komen er goed doorheen. Als de boom al het blad heeft verloren moet er in het voorjaar gekeken worden waar het levende deel nog zit in de takjes. Vaak zijn alleen de topjes bevroren. Alleen deze dienen te worden afgeknipt. Mak met uw nagel een klein krasje in de tak of bast, dan kunt u direct zien of de tak nog leeft, het krasje is dan groen. Het belangrijkste is om het vochtigheidsgehalte goed in de gaten te houden en de olijfboom goed te bemesten. Wanneer de olijfboom ook nog een lange periode met zon krijgt is dat het allerbeste. De olijfboom zal weer nieuw blad vormen. Het is een trage groeier en hij zal er ongeveer twee maanden over doen om zich te herstellen van de winter.

De ervaring leert, dat het moeilijk is, een olijfboom binnen in goede conditie te houden. Vaak zie je dat bij het invallen van de herfst het blad begint af te vallen vanwege de te droge en warme lucht. De olijfboom is namelijk gevoelig voor temperatuur, luchtvochtigheid, licht en ventilatie. Staat de olijfboom in de tocht dan is de kans op luis aanwezig. De olijfboom is een geliefde boom vanwege de symboliek en is karakteristiek. Juist om die reden wordt de boom in binnenruimten geplaatst. De Bergerie heeft een boom ontwikkeld die gewoon binnen kan. Dat is de Dentro Olivo. Een olijfboom op basis van de originele karakteristieke stam, en de bladeren zijn vervangen door zijden olijfgroene bladeren. De Dentro Olivo is nauwelijks van echt te onderscheiden, vraagt geen enkele vorm van onderhoud en is uiterst duurzaam. De Dentro Olivo wordt gebruikt voor woonkamers, kantoorruimten, showrooms, zorginstellingen, strandtenten en andere horeca. Ook exporteren wij de Dentro Olivo (niet alleen naar Duitsland en België, maar ook naar het Midden Oosten).

Al ruim 5 jaar hebben wij op verschillende plaatsen de Dentro Olivo voor buiten geleverd. Zowel in Nederland als in België hebben we oude(re) olijfbomen die schade hebben opgelopen opgeknapt en weer in volle glorie hersteld.

Wij bemesten de olijfboom éénmaal per jaar. Daarvoor beschikken wij over speciaal vervaardigde mesttabletten met een organische meststof. De tabletten lossen langzaam op en de mest wordt vertraagd afgegeven. Het beste is om de tabletten bij voorkeur in het vroege voorjaar (februari – mei) toe te dienen door deze naast de stam in de grond te drukken.

Bij de plaatsing van een olijfboom in pot of volle grond gebruiken wij altijd Flower Saver Plus. Dit middel bevat Myccorhizasporen ter versterking van het wortelgestel. Het resultaat is een sterkere boom/plant, betere groei en langere bloeitijd. FlowerSaver wordt eenmalig toegepast. Later in het voorjaar kan de Flower Saver Plus weer worden gestimuleerd met Biovin. Om die reden maakt Biovin deel uit van het mestpakket dat wij aan iedereen adviseren.