olijfboom in winter

Olijfbomen afkomstig van de Bergerie kunnen vorst goed verdragen.

Het is wel zo, hoe groter/ouder de boom hoe beter ze tegen de vorst kunnen. De grotere bomen (vanaf 20cm. stamomtrek) kunnen -12 graden Celcius verdragen voor korte tijd. Echter bij kleinere bomen en indien de vorst zich een langere tijd aanhoudt kunnen er het best enkele maatregelen worden getroffen. Lange periodes van vorst kunnen bijvoorbeeld bladval veroorzaken.

Als de boom niet te groot is kan hij wat beschut worden weggezet. Bijvoorbeeld onder een afdak in een hoek. De boom kan ook worden beschermd door de kluit of pot goed in te pakken. Dit kan bijvoorbeeld met de potbescherming. De kluit moet de boom namelijk in leven houden. Om de kans van bladbehoudt bij strenge vorst zo groot mogelijk te houden en eventueel beter herstel kunt u ook de kruin inpakken. Let wel: Er moet nog voldoende luchtstroom zijn. Het liefste met speciaal wintervlies of beschermingshoezen.

De Bergerie beschikt over speciaal bescherm materiaal. Zowel los doek als hoezen. Het doek is lucht-, water en lichtdoorlatend. Deze zijn eenvoudig te bestellen in onze webshop.

Indien u de mogelijkheid heeft kunt u een olijfboom ook in een kas of ‘koude’ garage plaatsen. Ze hebben wel licht nodig en zullen zo’n 20% procent bladval krijgen door het acclimatiseren. Bomen die in een kas of schuur staan mogen niet uitdrogen.
(geef ca. 1 x in de 4 weken water als het niet vriest)

Soms kan niet worden voorkomen dat de boom blad laat vallen. U moet niet meteen denken dat de boom dan dood is. In de meeste gevallen zullen de bomen in het voorjaar weer blad vormen. De Bergerie heeft in dat geval wel goede mesttabletten om de boom weer goed op te peppen. Deze zijn eenvoudig te bestellen in onze webshop.

Om te controleren of uw boom nog een goede kans maakt, kunt u in het voorjaar op verschillende plekken een krasje zetten in de bast. Er moet vers groen hout te zien zijn.

Er moet opgepast worden voor grote temperatuursverschillen. Dus plaats niet uw olijfboom ineens in huis tijdens de vorst.