olijfbomen in het voorjaar
Het leek een hele zachte winter te worden…

Het is heel verschillend hoe een olijfboom op een winter reageert. Dit ligt onder andere aan de leeftijd van de boom en de gezondheid van de boom voor de winter. Verder is het van belang dat de boom tijdens deze koude periode wordt beschermd en/of beschut, maar de vochtigheid van de grond speelt ook een belangrijke rol. De kluit mag nooit uitdrogen, maar natte voeten is uit den boze.

Is bladval in de winter normaal?

Na de winter is bladval niet altijd te voorkomen, mits de boom voldoende en op tijd is beschermd. (maar ook weer niet te lang). Dat hoeft niet erg te zijn. Controleer op verschillende plekken door een krasje te zetten in de takken of er vers groen hout te zien is onder de bast. Dit is het teken van leven. Het blad dat is aangetast zal er (allemaal) afvallen. Goede voeding en een mooi voorjaar zal het herstelproces versnellen. Een mestpakket bestelt u snel en makkelijk via onze webshop.!

Snoeien doet u alleen voor de vorm. Wel kunnen eventuele dode takken of punten eruit geknipt worden. Maar over het algemeen komt aan de bestaande takken snel nieuw blad.

Ik heb scheuren in de bast van mijn olijfboom. Wat nu?

Een ander voorkomend probleem zijn scheuren in de bast. De bast is dan nat geweest in de winter. Tijdens de vorstperiode is het vocht in de bast gaan uitzetten. Je krijgt dan verticale scheuren in de bast. Dit hoeft niet erg te zijn. De rest van de bast neemt de sapstroom over. U kunt de wond beschermen door hem in te smeren met Magnicur (dit is een wondpasta). Doe dit als de wond helemaal droog en schoon is. De wondpasta voorkomt rotting en bacteriën/schimmels in de wond en zorgt ervoor dat de wond niet groter wordt. U vindt de wondpasta ook in de webwinkel.

Wat als mijn olijfboom gele blaadjes heeft?

Zorg ervoor dat de boom nooit te nat staat. Afwatering moet mogelijk zijn, maar de grond mag uiteraard niet uitdrogen. Bij droog weer dus met regelmaat water geven. Geel blad met donkere vlekken duidt meestal op nattigheid, een schimmelvorming. Een hulpmiddel hiervoor (een vochtigheidsmeter) vindt u in de webwinkel.