Problemen met een olijfboom zijn er eigenlijk niet….aandachtspunten wel. De navolgende tekst gaat over problemen en hun oplossingen.

Cycloconium Oleaginum

Cycloconium Oleaginum

Het is niet echt een ziekte maar een gevolg van nat en of vochtig weer in combinatie met weinig zon(uren). De boom kan ook ineens teveel water krijgt in plaats van regelmatig een beetje. Sommige olijfbomen zijn hier wat gevoeliger voor dan andere. Niet alleen de grond kan te nat zijn, maar ook de vochtigheid in de lucht is van belang.

De boom zal niet gelijk dood gaan. De oudste bladeren vallen het eerst uit. Die bladeren bevinden zich over het algemeen dicht bij de stam tot halverwege de tak (gerekend vanaf de stam). Wanneer die bladeren uitvallen ziet men vaak ruimtes en gaten.  Het belangrijkste is nu om goed op de waterhuishouding te letten. Echte vooruitgang zal pas te zien zijn in het voorjaar, wanneer het warmer, droger en er meer zon is.

Uw boom heeft goede voeding nodig in de hete zon.

LEES MEER OVER DE VERZORGING VAN DE OLIJFBOOM

De grond mag nooit te nat zijn. De vraag die u zich moet stellen is: kan het water makkelijk uit de pot lopen of heeft de pot zelf voldoende gaten. Gebruik daarom onderin de pot aardewerk scherven en /of hydrokorrels zodat de gaten niet verstopt kunnen raken.
Als de mogelijkheid zich aanbiedt kan de olijfboom op een zonnige plek onder een afdak worden gezet. Zo valt er geen overvloedig regenwater in de pot en zal de grond wat opdrogen (niet laten uitdrogen). Daarnaast moet de boom echt voldoende zonlicht kunnen opvangen. De boom gedijt het beste bij plaatsing op het zuiden.

Enkele andere problemen

Een olijfboom is een makkelijke boom toch zijn er signalen waar u aan kunt zien dat hij het niet naar zijn zin heeft.  Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog.

Wolluis op olijfblad

Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig. Vermoedelijk kan het water niet makkelijk de pot verlaten en zijn de openingen onderin de pot verstopt. (oplossing maak een gat in de pot, waardoor het water makkelijker de pot kan verlaten). Deze schimmels kunnen worden tegengegaan door gebruik te maken van mest tabletten.

Voorts kan wol-, schild- of bladluis optreden. Dit is te zien als wit ‘schuim’ of  ‘pluisjes’ op het blad. Luis is makkelijk te bestrijden met een bestrijdingsmiddel. De Bergerie heeft verschillende natuurlijke en niet natuurlijke bestrijdingsmiddelen (Bio Insectenspray, Bayer Pyrethrum, of Bayer Calypso) om ervan af te komen.

De eerste 2 (Bio Insectenspray en Bayer Pyrethrum) moeten op alle aangetaste delen worden gebruikt aan de boven- en aan de onderkant van het blad. Verder moet dit vaak na een week nog een keer worden herhaald. Bayer Calypso) is al werkzaam als een deel van het blad is behandeld.

De bestrijdingsmiddelen zijn makkelijk te bestellen in onze webwinkel.

NB.
Een olijf is bladhoudend, maar verwisseld om de drie jaar zijn blad en doet dit geleidelijk. Geel afvallend blad hoeft dus niet altijd een probleem te zijn. Het blad wat geel wordt  en afvalt is vaakin het midden van de kruin. Aan nieuw schot en de vruchtjes kunt u zien dat de boom het goed doet. Het oude blad maakt ruimte voor nieuw blad.

GA NAAR ONZE VOEDINGS- EN BESCHERMINGSPRODUCTEN