rijpen olijven

Rijpen en bewerken van de olijf is niet moeilijk toch zijn er een aantal regels die moeten worden gevolgd. De kwaliteit van de vrucht wordt in belangrijke mate bepaald door het aantal uren zon. Een regelmatige beregening is wel een vereiste, vooral in de periode dat de bloesem overgaat tot vrucht dit gebeurt in de warme maanden juni, juli en augustus. Tijdens deze maanden vraagt de “olijfboom” extra energie omdat dan de vrucht tot rijping moet komen en vooral wanneer de olijfbomen in de volle zon staan. De leeftijd van olijfbomen is niet belangrijk voor het dragen van de vrucht; wel de leeftijd van de twijgen.

Een olijf kunt u niet rechtstreeks van de boom consumeren. Hij is bitter en hard. Leg de olijven eerst twee weken in water en zet de vruchten regelmatig om en ververs het water elke dag. Wel is het nodig de olijven tevoren licht te kneuzen. Vervolgens legt u de olijven circa één maand in pekelwater en zet ze regelmatig om. Doe de olijven tot slot in een afgesloten (glazen) schaal met azijn en pekelwater. Na in totaal 2 maanden zijn ze gereed voor consumptie. U kunt naar wens tijdens de laatste 10 dagen kruiden toevoegen als thijm, knoflook en Oregano. Doe dit niet tijdens het gehele proces omdat de kruiden gaan rotten (ook in olie).

De groene olijf is direct na de zomer (september/oktober) rijp. Laat u de olijven hangen dan worden ze zwart. Zwarte olijven kunnen direct geweekt worden in een oplossing van water, zout en azijn.

In enkele stappen genieten van uw eigen olijven.

1) Neem 1 kg gave olijven en doe deze in een glazen pot;
2) Voeg hier 90 gram zeezout aan toe;
3) Vervolgens bedek je ze met water;
4) Voeg een paar takjes tijm toe;
5) Zorg ervoor dat de pot luchtdicht verpakt staat.

Na een paar maanden zijn de olijven gereed voor consumptie.