Het snoeien van een vijgenboom is niet moeilijk

Net als bij alle andere vruchtbomen zijn er drie vormen van snoeien: plantsnoei, vormsnoei en vruchtsnoei. Daarnaast is er ook nog de wortelsnoei.

De eerste twee vormen zijn om een model in de plant te krijgen. Dit is niet van toepassing bij de bomen van de Bergerie, omdat wij hier al voor gezorgd hebben. De Vijgenbomen zijn verkrijgbaar in lage modellen, die eruit zien als grondbedekkers. Deze vijgen zijn leuk in een pot voor op tafel. Verder zijn er ook vijgen op stam verkrijgbaar.

Bij de vruchtsnoei van een vijgenboom moet worden gedacht aan het jaarlijks intoppen of halveren van de té sterk groeiende, lange en onvruchtbare scheuten. Oude, onvruchtbare takken kunnen volledig worden verwijderd. Uiteraard moeten de jonge, goed uitgerijpte toppen met de jonge vruchten bespaard blijven. Dit is tenslotte de oogst van het volgende seizoen.

Wanneer een vijgenboom te hard groeit, kan de groei worden beperkt door jaarlijks op een halve tot één meter vanaf de stam de wortels met een spade rondom af te steken.

Alle snoeiwerkzaamheden worden tijdens de rustperiode, van november tot februari, uitgevoerd. Tijdens de zomermaanden kan de vorm wat gecorrigeerd worden of de wortels worden afgestoken voor een eventuele groeirem.

LEES MEER OVER DE VERZORGING VAN EEN VIJGENBOOM