Vijgenplant in pot

Vijgenbomen in pot
Vijgen groeien graag en makkelijk in een pot. De planten stellen geen hoge voedingseisen en zijn daarom ook met een beperkte hoeveelheid grond tevreden. Als boom wordt de vijg gedwongen om in die beperkte ruimte toch zijn typische groeiwijze te ontwikkelen.

De koudste periode van het jaar (eind november tot begin maart) kunnen de planten het beste in een beschutte omgeving doorbrengen. Bijvoorbeeld in een berging of garage. Licht hebben ze dan niet nodig, omdat ze geen bladeren hebben. Ze moeten wel af en toe worden bevochtigd om uitdroging te voorkomen. Na deze periode kunnen ze worden ‘geactiveerd’ door ze volop licht en water te geven. Pas wel op voor late nachtvorst.

Buiten kunnen vijgen in pot het milde Nederlandse klimaat over het algemeen goed overleven.
Vijgenbomen staan prachtig op het terras of balkon en creëren, net als olijfbomen, een mediterrane sfeer. Alle potten zijn voor de vijg bruikbaar. Om een mooie gedrongen plant te krijgen is het beste de vijg jaarlijks om te potten in een iets ruimere pot en niet gelijk in een hele grote pot.

Normale potgrond voldoet prima voor de vijg. Beter is het wanneer de grond wordt aangevuld met extra grof zand voor de drainage en een fractie klei om vocht en voeding beter vast te kunnen houden. De olijfsubstraat van de Bergerie voldoet hieraan. Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk.

Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.